top of page

Λαδογιάννη - Χαϊκάλη Δήμητρα Ελένη (Δημηλένα)
"Ας αναδείξουμε όλοι μαζί την ιστορία της πόλης μας"

Η Δημήτηρ Ελένη Λαδογιάννη, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence Γαλλίας, του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, με maitrise στη Νομισματική (κυκλοφορία νομισμάτων κατά την υστερορρωμαϊκή περίοδο στην Δυτική Κρήτη).

Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου ULB (Universite Libre de Bruxelles) των Βρυξελλών (Βέλγιο) στην Αρχαία Νομισματική με θέμα τα νομίσματα της Αρχαίας Καλλίπολης Δωρίδος.

Είναι απόφοιτη:

α) Σχολής ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης) του πρώην Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

β) Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, μεταπτυχιακών Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών με μεταπτυχιακή εργασία στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Α.  Εργάστηκε ως έκτακτη Αρχαιολόγος:

α) στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Παν/μιο του Marburg (Γερμανία) στην περιοχή Κιάφα – Θίτι (Κορωπί) υπό την εποπτεία της πρώην Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αθηνών.

β) στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα για τον Μητροπολιτικό Σιδηρόδρομο στην περιοχή του Κεραμεικού (Metro).

Β. Έχει υπηρετήσει ως επιμελήτρια Αρχαιοτήτων:

α) Στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Κορίνθου, Αργολίδας και Δελφών.

β) στην πρώην Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων και νυν Δ/νση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, του Υπουργείου Πολιτισμού.

γ) ως Γραμματέας της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), Προϊσταμένη της εν λόγω Επιτροπής στην πρώην Α΄ ΕΠΚΑ – Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αθηνών, και ως Γραμματέας της Επιτροπής μελέτης, στερέωσης, αναστήλωσης μνημείων Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως.

δ) στην Δ/νση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΔΙΠΚΑ).

ε) επί 10 χρόνια στο Νομισματικό Μουσείο ως Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων καθώς και αναπληρώτρια Διευθυντού Μουσείου.

στ) ως Προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

ζ) ως Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικού Έργου και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού και στο αντίστοιχο Τμήμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

η) επί του παρόντος υπηρετεί ως Προϊσταμένη του Γραφείου Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων της Υπηρεσίας Συντονισμού του ΥΠΠΟ.

Γ. Συμμετείχε σε Πανεπιστημιακές ανασκαφές:

α) στην Γαλλία, στον αρχαιολογικό χώρο της Sainte Blaise (Μασσαλία)

β) στην Ιταλία, στον αρχαιολογικό χώρο Fregellae της επαρχίας Frosinone (Ρώμη).

γ) στον αρχαιολογικό χώρο του Palais des Papes (Avignon - Γαλλία).

δ) Στην Κρήτη, σε σωστικές ανασκαφές στο Καστέλλι Κισσάμου υπό την εποπτεία της πρώην ΚΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Χανίων.

Δ. Συμμετοχές σε προγράμματα:

  • Συμμετοχή στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης) με θέμα: Το πολιτιστικό προϊόν ως μοχλός της τοπικής ανάπτυξης.

  • Συμμετοχή στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) με θέμα: Εκπαίδευση Προϊσταμένων Διευθύνσεων.

  • Συμμετοχή στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο Η/Υ Διακυβέρνησης (e-Government Forum) Αθήνα.

  • Συμμετοχή στο Συνέδριο «Η αδειοδότηση στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον» από το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

  • Συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Δημόσια Διακυβέρνηση Προοπτικές και Προκλήσεις στον 21ο αιώνα. (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τομέας Διοικητικής Επιστήμης Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομίας).

Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Είναι επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου το «ΣΑΛΕΣΙ» Αυλωνιτών Αττικής.

Δίνει διαλέξεις στα Δημοτικά Ελεύθερα Ανοικτά Πανεπιστήμια (ΔΕΑΠ) που αποτελούν θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο ΔΕΑΠ του Δήμου Περιστερίου, ως μόνιμη συνεργάτης και το ΔΕΑΠ του Αυλώνα Αττικής.

Έχει συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια Αρχαιολογίας και Νομισματικής, ανακοινώσεις, διαλέξεις και διεθνή επιστημονικά άρθρα.

Είναι σύζυγος του παλαίμαχου διεθνούς μπασκετμπολίστα Ανδρέα Χαϊκάλη, έχουν έναν γιο, τον Ανδρέα junior, επίσης αθλητή της καλαθοσφαίρισης και φοιτητή!

Είναι για 2η φορά υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 με τον συνδυασμό ΠΕΝΤΕΛΗ 2020, ΜΕΛΙΣΣΙΑ – ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ, ΠΕΝΤΕΛΗ με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Πεντέλης Άγγελο Παλαιοδήμο.

ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ 02.jpg
bottom of page