top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στ' αλεύρι

Ποιος τελικά ευθύνεται για την ελλιπή καθαριότητα των σχολικών κτιρίων της πόλης μας; Το κράτος; Ο Δήμος Πεντέλης; Μήπως και οι δύο; Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει και θα συνεχίσει να βασανίζει τους μαθητές και τους γονείς της πόλης μας και τη νέα σχολική χρονιά. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει!

Στο Δήμο Πεντέλης λειτουργούν συνολικά 24 σχολικές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα: 3 Λύκεια (Μελίσσια 1, Ν. Πεντέλη 1, Πεντέλη 1), 4 Γυμνάσια (Μελίσσια 2, Ν. Πεντέλη 1, Πεντέλη 1), 7 Δημοτικά (Μελίσσια 4, Ν. Πεντέλη 1, Πεντέλη 2), 9 Νηπιαγωγεία (Μελίσσια 6, Ν. Πεντέλη 1, Πεντέλη 2) και 1 Ειδικό Δημοτικό (Πεντέλη 1). Στα παραπάνω σχολεία, φοιτούν κάθε χρόνο πάνω από 3.000 μαθητές, σε σχεδόν 200 αίθουσες διδασκαλίες! Στο Δήμο Πεντέλης, για την καθαριότητα των σχολείων απασχολούνται, εδώ και χρόνια, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) μόλις 4 άτομα, ενώ στο 2ο Νηπιαγωγείο Πεντέλης μία (1) θέση καθαριότητας καλύπτεται από τη σύμπραξη με τον ιδιώτη. Υπόψιν ότι το πλήρες ωράριο του προσωπικού καθαριότητας είναι 6,5 ώρες, συνεπώς η συνολική απασχόληση που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι 26 ώρες ημερησίως.

Το κράτος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις 11/07/2022, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./82/10488), ενέκρινε τον “μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού, καθώς και τον μέγιστο αριθμό προσλαμβανόμενων ατόμων ανά Δήμο, για το διδακτικό έτος 2022-2023”, για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, για τον Δήμο Πεντέλης εγκρίθηκε μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης 105 ώρες και μέγιστος αριθμός προσωπικού 35 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει το κόστος μισθοδοσίας και ασφάλισης των εργαζομένων για την καθαριότητα των σχολείων, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί σε 105 ώρες εργασίας ημερησίως και βάζοντας όριο ότι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ που θα προσληφθούν από το Δήμο Πεντέλης για το σκοπό αυτό δεν θα ξεπεράσουν τους 35!! Με άλλα λόγια, το ανάλγητο κράτος πιστεύει ότι με συνολικά 131 (105+26) εργατοώρες ημερησίως (που αντιστοιχούν σε 20!!! εργαζόμενους πλήρους ωραρίου - 6,5 ωρών), μπορούν να καθαριστούν 24 σχολικές μονάδες του Δήμου Πεντέλης με πάνω από 200 αίθουσες διδασκαλίες, οι τουαλέτες, τα γραφεία των διευθυντών/δασκάλων-καθηγητών, τα σχολικά εργαστήρια, τα γυμναστήρια, οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι διάδρομοι, οι σκάλες και οι αυλές! Και όλα αυτά, εν μέσω υγειονομικής κρίσης (COVID19)! Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τη φετινή αύξηση του ωραρίου των ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων, κάτι που σημαίνει ότι η παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική, αν λάβουμε υπόψη ότι πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 17:30!! Αξίζει τον κόπο να δούμε το θέμα λίγο πιο αναλυτικά.

Μπορεί ο Δήμος Πεντέλης να κάνει κάτι για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση; Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι για να προσληφθούν επιπλέον εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ για την καθαριότητα των σχολείων; Το ανάλγητο κράτος δίνει αυτό το δικαίωμα, θέλοντας να μεταφέρει μεγάλο μέρος του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων καθαριότητας των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάζοντας όμως και συγκεκριμένους όρους. Ο όρος για τον δικό μας δήμο είναι το σύνολο των εργαζομένων ΙΔΟΧ που θα προσληφθούν να μην ξεπεράσουν τους 35. Με άλλα λόγια, το κράτος δίνει το δικαίωμα στο Δήμο Πεντέλης να προσλάβει μέχρι 35 εργαζόμενους, συνολικά 227,5 εργατοώρες ημερησίως (35 Χ 6,5 ώρες), αναλαμβάνοντας όμως το κόστος μισθοδοσίας μόνο για τις 105 ώρες και μεταφέροντας το κόστος των υπόλοιπων 122,5 ωρών στο Δήμο Πεντέλης.

Θα θεωρούσε κανείς αυτονόητο ότι απέναντι στην αναλγησία του κεντρικού κράτους για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμος Πεντέλης θα έδειχνε την ευαισθησία του, καλύπτοντας με ίδιους πόρους το κόστος των επιπλέον 122,5 ωρών. Αμ δε! Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 19/07/2022, η κ. Κεχαγιά έφερε ως εισήγηση την κάλυψη του κόστους μόνο 67 επιπλέον ωρών ημερησίως.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ κ. Άγγελος Παλαιοδήμος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η διοίκηση της κ. Κεχαγιά να παραμένει άπραγη μπροστά στην αναλγησία της κεντρικής εξουσίας και ζήτησε να αναδειχθεί το θέμα και να εκφραστεί η διαμαρτυρία μας τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Πρότεινε επίσης ότι ο Δήμος Πεντέλης θα πρέπει να καλύψει όλα τα περιθώρια που αφήνει η νομοθεσία και ζήτησε να καλυφθούν με ιδίους πόρους επιπλέον 122,5 ώρες, εν αντιθέσει με την πρόταση της διοίκησης που πρότεινε μόλις 67 και σύμφωνα με αυτήν καλύπτονται όπως και πέρυσι πλήρως οι ανάγκες για την καθαριότητα των σχολείων!!

Για ακόμα μια φορά, η διοίκηση της κ. Κεχαγιά αποδεικνύει ότι δε μπορεί να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες στον τομέα της παιδείας. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού λειτουργεί από την αρχή της θητείας της χωρίς Αντιδήμαρχο Παιδείας! Προτιμά να επενδύει πόρους σε δράσεις αμφιβόλου αποτελέσματος και εκτός των αρμοδιοτήτων της (116.622,00€ για “Υπηρεσίες συμβουλευτικού προγράμματος διαχείρισης σταδιοδρομίας σε μαθητές Λυκείου του Δήμου Πεντέλης” ΑΔΑ: 6972ΩΞ3-Ψ53) από το να φροντίσει για την καθαριότητα των σχολικών χώρων και κατ΄ επέκταση για την υγεία των μαθητών του Δήμου μας. Επιλέγει δηλαδή να είναι “ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ' αλεύρι”.

Comments


bottom of page