top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Το στοίχημα της ανθεκτικής πόληςΤα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη διαδοχικών κρίσεων. Ζούμε πια σε μια νέα εποχή, που οι προκλήσεις είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες γενιές. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, ζήσαμε μια σκληρή οικονομική κρίση, που γέννησε μία επώδυνη κοινωνική κρίση. Όταν κάποια στιγμή φάνηκε η ανάκαμψη στον ορίζοντα, ζήσαμε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση (COVID19). Παράλληλα τα γεωπολιτικά παιχνίδια και οι πολεμικές συρράξεις επιδείνωσαν τόσο τη μεταναστευτική / προσφυγική κρίση όσο και την ενεργειακή κρίση. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, η κλιματική κρίση έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στη χώρα μας μέσα από γεγονότα όπως η πλημμύρα στη Μάνδρα, οι φωτιές στο Μάτι και στην Εύβοια, ο “ΙΑΝΟΣ”, η “ΜΗΔΕΙΑ” και η “ΕΛΠΙΔΑ” που ταλαιπώρησαν και πλήγωσαν την πόλη μας, αλλά και πολύ πρόσφατα, οι φετινές φωτιές στη Ρόδο, στην Πάρνηθα και στον Έβρο και η καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία. Οκτώ μήνες πριν, βιώσαμε μια τεχνολογική κρίση, αυτή της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Σε όλες τις παραπάνω κρίσεις, η ελληνική πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα διοίκησής της (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι), κλήθηκε να αντιμετωπίσει πλήθος νέων προκλήσεων και πολλές φορές αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, διότι δεν ήταν προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει. Και ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό, αφού παθογένειες δεκαετιών συνεχίζουν να ταλανίζουν κάθε επίπεδο τοπικής και υπερτοπικής εξουσίας, εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων. Στη χώρα μας, οι Δήμοι αποτελούν το εγγύτερο στον πολίτη-δημότη-κάτοικο επίπεδο διοίκησης. Είναι αυτοί που καλούνται πάντα να συνδράμουν σε πρώτο βαθμό για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης και τελικά, να βγάλουν πρώτοι “τα κάστανα από τη φωτιά”. Είναι όμως και αυτοί που πρέπει να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν έργα υποδομών και δράσεις, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα οι επερχόμενες έκτακτες καταστάσεις και κίνδυνοι. Είναι αυτοί που πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της ΑΝΘΕΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, μιας πόλης που θα έχει αναπτύξει ικανότητες, οι οποίες θα τη βοηθούν να απορροφήσει μελλοντικές κρίσεις και κραδασμούς των κοινωνικών, οικονομικών και τεχνικών συστημάτων και υποδομών της, ώστε να παραμένει όρθια και σε θέση να προστατεύει τους κατοίκους της και να διατηρεί τις λειτουργίες, τις δομές, τα συστήματα, αλλά και την ταυτότητά της.

Στο νέο, απαιτητικό και πολυσύνθετο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, οι δημοτικές αρχές δε μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε χρησιμοποιώντας τις στερεότυπες αυτοδιοικητικές μεθόδους, της ρουσφετολογίας και της αδιαφάνειας, ούτε χρησιμοποιώντας φθαρμένα πρόσωπα, τα οποία αναπαράγουν τον κομματισμό, τον παραγοντισμό και επιπλέον, έχουν ως μοναδικό τους μέλημα την κατ’ επάγγελμα άσκηση και παραμονή στην εξουσία. Κάθε ΝΕΟ χρειάζεται Νέα οπτική, Νέα πρόσωπα, Νέες ιδέες, Νέες γνώσεις και δεξιότητες. Και κυρίως, απαιτεί Νέα νοοτροπία: την αντικατάσταση του ΕΓΩ από το ΕΜΕΙΣ.

Γι’ αυτό και οι προσεχείς Δημοτικές Εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, οι πολίτες θα αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή της πόλης, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης για την -γεμάτη προκλήσεις- πενταετία 2024-2029. Με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που πρόκειται να αναλάβουμε, επιλέξαμε και δεσμευτήκαμε, από την αρχή, να έχουμε την “ταυτότητα” ενός πραγματικά Ανεξάρτητου - Ακομμάτιστου - Ακηδεμόνευτου Συνδυασμού. Με πίστη στον Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο θέλουμε και αγωνιζόμαστε να εξελίξουμε σε Θεσμό Τοπικής Διακυβέρνησης. Με ξεκάθαρο ΟΡΑΜΑ για μια ΠΡΑΣΙΝΗ, ΕΞΥΠΝΗ – ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ για όλους. Με μια ΟΜΑΔΑ άξιων Στελεχών, με εμπειρία και γνώση επαγγελματική, κοινωνική, αυτοδιοικητική. Με σκοπό την προσφορά στην κοινότητα και κρατώντας αποστάσεις από εμμονικές, ατομικές φιλοδοξίες για προσωπική ανέλιξη στις θέσεις και τα “οφίτσια” της Δημοτικής εξουσίας. Με κύριο στόχο τη δημιουργία και την επικράτηση μιας Νέας Νοοτροπίας, αφού η καθημερινότητα μας δείχνει με σαφήνεια πως η Εξέλιξη και η Προκοπή του Δήμου είναι στα δικά μας χέρια, στα χέρια των Δημοτών!

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ σε μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου! Σας καλώ να μας αναδείξετε σε Νέα Δημοτική Αρχή, γιατί είμαστε η μόνη ΟΜΑΔΑ που ΘΕΛΕΙ, ΞΕΡΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ να κερδίσει το στοίχημα της Ανθεκτικής πόλης. Για εμάς και τα παιδιά μας!


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentit


bottom of page