top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Καμία δικαιολογία για τους ακαθάριστους ακάλυπτους χώρους


Στη χώρα μας, έχουμε συνηθίσει να γινόμαστε κατ΄ εξακολούθηση θύματα της πολυνομίας και της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κεντρικού Κράτους, των διαφόρων φορέων του και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι). Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει αρχίσει να ξεδιαλύνεται το τοπίο, ειδικά αναφορικά με θέματα εφαρμογής πολιτικών πρόληψης και πολιτικής προστασίας, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν έφτασαν στο σημείο να κοστίσουν αρκετές ανθρώπινες ζωές.

Ο “Καθαρισμός των Ακάλυπτων Χώρων για την Αποτροπή Πυρκαγιών” αποτελεί ένα θέμα για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί πολύ μελάνι και πολύς ιδρώτας κατά την αναζήτηση των καθ’ ύλην αρμοδίων αλλά και την έκταση των αρμοδιοτήτων τους. Πρόσφατα το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο διαμορφώθηκε (τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε) με τρόπο που επιφορτίζει τις τοπικές αρχές την υποχρέωση να μεριμνούν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν, όταν χρειάζεται, προκειμένου να τηρούνται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στα χωρικά όρια τους.

Με την υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη, με θέμα: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα», η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με στοιχεία ΦΕΚ 2549/Β/19-04-2023, εξειδικεύθηκαν οι λεπτομέρειες τήρησης και εφαρμογής των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας.

Στην εν λόγω πυροσβεστική διάταξη, αναφέρονται επακριβώς (άρθρο 4) οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών τέτοιων εκτάσεων, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (01/05 - 31/10). Επιπλέον, αναφέρονται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις και η μέριμνα των Δήμων, τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και στον τομέα του ελέγχου για τη διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων (άρθρο 3). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάταξη που αφορά στη θέσπιση Κυρώσεων και Αυτεπάγγελτου Καθαρισμού (άρθρο 5). Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο οικείος Δήμος τους επιβάλλει ή καταλογίζει α) πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, β) δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Παράλληλα, προβλέπει αυτεπάγγελτο καθαρισμό και των περιφραγμένων χώρων, μετά από αυτοψία και σχετική βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους ακαθάριστους ακάλυπτους χώρους που συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλη την έκταση του Δήμου μας, εν μέσω του φετινού φλογερού (εντός και εκτός εισαγωγικών) καλοκαιριού, με καύσωνα και με βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς επιπέδου 4 και 5. Η πόλη μας έχει πληγεί ουκ ολίγες φορές από πυρκαγιές. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, απαιτείται όλοι μας να είμαστε πιο ενεργοί από ποτέ, δηλαδή, να λειτουργήσουμε με ισχυρό, τεταμένο περιβαλλοντικό αισθητήριο (πράσινα), με έγκαιρη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου (έξυπνα) και με κοινωνική υπευθυνότητα (δημοκρατικά), ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες καταστάσεις λόγω της αμέλειας ή αδιαφορίας μας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να επέμβει ώστε να αποκαταστήσει τα κακώς κείμενα με τον καθαρισμό των χώρων (ακόμα και των περιφραγμένων) καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη στον υπόχρεο πολίτη, ο οποίος δεν συμμορφώνεται.

Ακόμα και σήμερα, ακριβώς στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει θεσμικά, όπως ο νόμος ορίζει, δηλαδή, ως ο φρουρός της υγείας του τοπικού περιβάλλοντος. Επιπλέον καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τους συνδημότες μας για τις σχετικές υποχρεώσεις τους και να τους συνδράμει με όλα τα δυνατά μέσα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών. Τέλος, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, σύμφωνα προς τα προβλεπόμενα, προκειμένου να καθαρίσει είτε με δημοτικά είτε με ιδιωτικά συνεργεία τους ακάλυπτους χώρους και παράλληλα με τη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας (αφού έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στην πόλη μας το μοναδικό Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο με αξιωματικό της Πυροσβεστικής) να καθαρίσει ακόμα και τους περιφραγμένους χώρους. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία!


ΥΓ: Στις 19/07 (ΑΔΑ:6Λ7ΖΩΞ3-Β5Ε), η Δήμαρχος Πεντέλης διόρθωσε (“ΣΤΟ ΟΡΘΟ”) προηγούμενη απόφασή της, αφαιρώντας από τον Αντιδήμαρχο Βλ. Σιώμο την αρμοδιότητα του ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ (την οποία είχε επιφορτιστεί από 01/12/2022 μαζί με αυτήν της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΑΔΑ: ΨΞΟΝΩΞ3-ΠΓΠ), κάτι που δε θεωρούμε καθόλου τυχαίο. Ακόμα ένας αυτοδιοικητικός τομέας, μετά από αυτούς των Οικονομικών, της Παιδείας, των Διοικητικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένει χωρίς πολιτικό προϊστάμενο - Αντιδήμαρχο (ίσως γιατί κανείς δε θέλει να τους αναλάβει), γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε πανελλαδικό επίπεδο.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page