top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Η Μήδεια στο Δήμο Πεντέλης: Ούτε επιλεκτικοί αφορισμοί ούτε στημένοι επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί

Μια προαναγγελθείσα, εδώ και 15 μέρες ισχυρή χιονόπτωση, προκάλεσε την επαναπροβολή του έργου “Οι παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης” και στα τρία επίπεδα άσκησής της (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος), αυτή τη φορά με guest stars τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

Ο πολίτης εμπέδωσε πλήρως ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος θα αργήσει πολλά χρόνια ακόμα να δημιουργηθεί, καθώς τα λόγια και η θεωρία απέχουν παρασάγγας από την πράξη και το αποτέλεσμα. Ο τύπος και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν είτε με καταγγελίες πολιτών, που εν έτει 2021 έμειναν στα όμορφα Βόρεια Προάστια επί τέσσερις και πλέον μέρες χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό είτε με επιλεκτικούς αφορισμούς προς το επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) που βόλευε την αντιπολιτευτική τους διάθεση. Συγκρίσεις και συμψηφισμοί, με αντίστοιχα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, χρησιμοποιήθηκαν για την αποκόμιση κομματικών και αυτοδιοικητικών πολιτικών ωφελειών. Παράλληλα, έγινε ευρέως γνωστό ότι η πολυνομία και κατ΄ επέκταση η γραφειοκρατία συνεχίζει να βασιλεύει σε ό,τι έχει να κάνει με την αρμοδιότητα (ΔΕΔΔΗΕ, Δήμος, Δασαρχείο, ιδιώτης) του κλαδέματος ή της κοπής ενός δέντρου και χρειάζεται ένας πολύπλοκος αλγόριθμος που θα δώσει σχετική απάντηση, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του δέντρου, την απόστασή του από τα καλώδια, το αν βρίσκεται σε δασικό, δημοτικό ή ιδιωτικό χώρο κτλ.

Στεκόμενοι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στον Δήμο Πεντέλης, η δημοτική αρχή φάνηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έντασης, καθώς η σαλαμοποίηση της επιχειρησιακής ικανότητας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ Πολιτικών Προϊσταμένων που διεκδικούν μερίδιο στην πολιτική επικοινωνία (Εντεταλμένων συμβούλων, τοπικών Αντιδημάρχων, Προέδρων Κοινοτήτων), Εθελοντικού Κλιμακίου και Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης, παρά την ύπαρξη σχετικού σχεδίου που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (σχέδιο Βορέας Δήμου Πεντέλης) ήταν σίγουρο ότι δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η έλλειψη αλατιού, η a la carte εξυπηρέτηση, ο αργός αποχιονισμός, τα αργά αντανακλαστικά σε έκτακτα περιστατικά, οι επί μέρες παγωμένοι δρόμοι, η αργή αποκομιδή πεσμένων δέντρων και κλαδιών και η κατάρρευση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΕΠΙΧ και του γραφείου Δημότη αποτελούν απτές αποδείξεις αυτής της ανετοιμότητας. Τα πανηγυρικά δελτία τύπου, το στημένο μοίρασμα συγχαρητηρίων στα κοινωνικά δίκτυα και οι εξαγγελίες για μελλοντική υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου δεν καταφέρνουν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση που πρέπει ΑΜΕΣΑ να διορθωθεί, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε την επόμενη αντίστοιχη κρίση.

Για το συνδυασμό “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ”, η Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματός μας (https://www.penteli2020.gr/programma-02). Για εμάς, η Πολιτική Προστασία έχει στόχο αποκλειστικά την κοινωνία και όχι την επικοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι το γενικό συντονισμό, σε περιπτώσεις αντίστοιχων κρίσεων, θα πρέπει να έχει υπηρεσιακός και όχι πολιτικός προϊστάμενος, με άλλα λόγια ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας (απαλλαγμένος από οποιαδήποτε άλλα παράλληλα καθήκοντα). Με βάση και την πρόσφατη εμπειρία, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα επενδύσεις σε μέσα (γεννήτριες, εκχιονιστικός εξοπλισμός, τεχνολογικός εξοπλισμός, οχήματα, αλάτι κτλ) αλλά και ασκήσεις ετοιμότητας, σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο το οποίο ήδη χρειάζεται βελτιώσεις. Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος, η συνεχής εκπαίδευση των εθελοντών και η ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών σε θέματα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης κρίσεων είναι αυτονόητα. Στις επόμενες μάχες κανείς δεν περισσεύει. Ευελπιστούμε ότι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη και μέλη του συνδυασμού μας αλλά και άλλων συνδυασμών που τέθηκαν έγκαιρα στη διάθεση της δημοτικής αρχής, από την επόμενη φορά θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και θα συνδράμουν τους υπαλλήλους του Δήμου Πεντέλης και τους εθελοντές που για άλλη μια φορά υπερέβαλαν εαυτόν και είναι άξιοι συγχαρητηρίων από όλους μας.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page