top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Θίχτηκε ο Μανωλιός και ξαναγράφτηκαν τα νούμερα αλλιώς…

Την Πέμπτη 09/06/2022, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα recycleattica.gr που αφορά στη λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, παρουσία πολλών δημάρχων και αντιδημάρχων της Αττικής, του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΟΑΝ κ. Ν. Χιωτάκη και του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη. Παρουσίασε επίσης τους πρωταθλητές της ανακύκλωσης, συνολικά και ανά τομέα (βλέπε εικόνα), σύμφωνα με “τεκμηριωμένα και αδιάσειστα στοιχεία”. Την ίδια ημέρα, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το σχετικό βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=kmsfodsH93s) και το δελτίο τύπου για την εκδήλωση (https://tinyurl.com/dt-anakyklosi).


Την επόμενη Πέμπτη 16/06/2022, με σχετικό άρθρο μου (“Ας το κάνουμε όπως τα Βριλήσσια!” - www.penteli2020.gr/post/opos_ta_vrilissia) και βάσει των μέχρι τότε στοιχείων που υπήρχαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα recycleattica.gr, κατέδειξα την αναγκαιότητα να μιμηθεί ο Δήμος Πεντέλης τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζει ο πρωταθλητής γειτονικός Δήμος Βριλησσίων, ώστε να σταματήσουν οι επιδόσεις του να είναι κάτω από τη βάση (κάτω από τον μέσο όρο των 66 δήμων της Αττικής), παρουσιάζοντας και σχετικά συγκριτικά διαγράμματα.

Την Παρασκευή 17/06/2022, κυριολεκτικά μέσα σε 24 ώρες από τη δημοσίευση του άρθρου μου και οχτώ μέρες μετά την ανακοίνωση των πρωταθλητών της ανακύκλωσης και την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Αττικής, τα δεδομένα στην πλατφόρμα άλλαξαν, παρουσιάστηκαν νέες τριάδες πρωταθλητών, συνολικά και ανά τομέα, με τον Δήμο Πεντέλης να ανακηρύσσεται ως δια μαγείας 3ος στη Διαλογή στην Πηγή συνολικά, 1ος στα βιοαπόβλητα και 2ος στην Ανάκτηση!! Την ίδια μέρα, η κ. Κεχαγιά είχε έτοιμο και το σχετικό πανηγυρικό δελτίο τύπου, παραλείποντας να εξηγήσει την κατόπιν εορτής πλασματική επίδοση του Δήμου Πεντέλης μετά την αλλαγή των στοιχείων, αφού αν δεν συνυπολογιστούν τα φυτοκλαδέματα, βρίσκεται στην 24η θέση στη Διαλογή στην Πηγή στα ανακυκλώσιμα υλικά, με 11,9%!


Στην εκδήλωση της 09/06/2022, ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης τόνισε με έμφαση: «Δίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες. Διαφάνεια, Αξιοπιστία, Συνεργασία τα κλειδιά για να πάμε στην πράσινη μετάβαση της Αττικής». Μία εβδομάδα μετά, τα δύο πρώτα κλειδιά (Διαφάνεια και Αξιοπιστία) έχουν ήδη χαθεί, για λόγους που θα πρέπει να αναζητηθούν και στα τρία επίπεδα εξουσίας, από το κράτος (Υπουργείο Περιβάλλοντος) μέχρι την Περιφέρεια Αττικής (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής - ΕΔΣΝΑ) και φυσικά, όλους τους Δήμους της Αττικής. Διότι, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η όποια αλλαγή αυτών των στοιχείων δεν είναι μόνο θέμα πρεστίζ και βραβείων, αλλά έχει αυτομάτως μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στις ετήσιες εισφορές του κάθε Δήμου της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί ένας καινοτόμος θεσμός, όπως αυτός του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Αττικής, χάνει από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας την αξιοπιστία του και στο εξής η όποια καχυποψία των δημοτικών αρχών αλλά και των πολιτών θα θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη. Και φυσικά, οι υπαίτιοι θα πρέπει να αναζητηθούν…

Υ.Γ.: Η διοίκηση της κ. Κεχαγιά, αντί να πανηγυρίζει για τις κατόπιν εορτής επιδόσεις της στην ανακύκλωση, οφείλει να αιτιολογήσει γιατί τα δημοτικά τέλη του Δήμου Πεντέλης (1,66€/τ.μ.) είναι σχεδόν 50% ακριβότερα από αυτά του Δήμου Βριλησσίων (1,12€/τ.μ.). Το ίδιο φυσικά οφείλει να κάνει και σε σχέση με το γιατί οι συνολικές εισφορές στον ΕΔΣΝΑ ανά τόνο αποβλήτων για το 2022 (ΑΔΑ: Ψ6ΦΦΟΡ05-81Ο) είναι 67,88€ για το Δήμο Πεντέλης και μόλις 44,86€ για το Δήμο Βριλησσίων.Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page