top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου στο Πεντελικό. Νέοι πρωταγωνιστές, ίδιος guest star.


Πράξη πρώτη: Πέρασαν ήδη εννέα μήνες (29/09/2020) από την επίσκεψη στο Πεντελικό, του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, η οποία επικοινωνήθηκε με βαρύγδουπο δελτίο τύπου του Υπουργείου (“Στόχος η περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη του βουνού”) και του Δήμου Πεντέλης (“Έχουμε ελπίδα να δούμε το Πεντελικό βουνό όπως το οραματιζόμαστε με το συντεταγμένο σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη”). Τον κ. Χατζηδάκη πλαισίωσε τότε πλήθος αυτοδιοικητικών, αλλά και ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Κοκκινάκης, καθώς και ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκος. Στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο πριν την αποχώρηση του κ. Χατζηδάκη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής (04/12/2020) που εισηγήθηκε ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκος, καταστρατηγώντας το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού (ΦΕΚ 755/Δ/1988), έπεσε η πρώτη βόμβα με την έγκριση της θέσης προσωρινής λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α), σε εδαφικό τμήμα εντός της ευρύτερης έκτασης του κοιμητηρίου Μελισσίων. Τέσσερις μήνες μετά (13/04/2021), έπεσε η δεύτερη βόμβα από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Κοκκινάκη, ο οποίος με σειρά αποφάσεών του ενέκρινε τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση μαρμάρου, στη θέση «Βαθειά Χούνη» Άνω Ραπεντώσας, σε έκταση 900 και πλέον στρεμμάτων (ΑΔΑ: ΩΘ02ΟΡ1Κ-Γ6Υ, ΨΘΩ3ΟΡ1Κ-52Ρ, 60ΡΨΟΡ1Κ-ΦΞ4, 9439ΟΡ1Κ-ΑΣΗ ) !!

Πράξη Δεύτερη: Στις 13/07/2021, πραγματοποιήθηκε νέα επίσκεψη στο Πεντελικό από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, μετά από πρόσκληση της κ. Κεχαγιά, για την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάδειξης Πολιτιστικών Στοιχείων του Πεντελικού, το οποίο συντάχθηκε από την κ. Μαγνήσαλη, εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου Πεντέλης. Ένα σχέδιο, το οποίο ούτε σε διαβούλευση μπήκε ποτέ, ούτε εγκρίθηκε από κάποιο συλλογικό όργανο και φυσικά, ουδέποτε παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης. Παρόντες ήταν πλήθος αυτοδιοικητικών, αλλά για ακόμα μια φορά, σε περίοπτη θέση guest star άνευ σχετικής με το θέμα αρμοδιότητας, βρισκόταν ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος. Ακολούθησε νέο βαρύγδουπο δελτίο τύπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Λ. Μενδώνη: “Η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική”, Γ. Αμυράς: “Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων, ας το ξεχάσουν.”). Ωστόσο, οι αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Κοκκινάκη συνεχίζουν και σήμερα να είναι σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι και η κ. Λ. Μενδώνη αλλά και ο κ. Γ. Αμυράς είναι ήδη ενήμεροι για το θέμα εδώ και τρεις μήνες (από τις 13/04/2021, οπότε και αναρτήθηκαν οι αποφάσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ), αφού τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών των σχετικών αποφάσεων. Μεγάλα ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί για το ρόλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς στα υπόψιν των σχετικών αποφάσεων υπάρχουν έγγραφα του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, με τα οποία εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του για τις ερευνητικές εργασίες (ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/111034/111034/6974/04-02-2021, 111058/6978/04-02-2021, 111048/6976/04-02-2021, 111054/6977/05-02-2021).

Επειδή λοιπόν “Verba volant, scripta manent” (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν) και κάποια στιγμή το θέατρο του παραλόγου για το Πεντελικό θα πρέπει να σταματήσει, ζητούμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τη δημοτική αρχή να σταματήσουν τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ, αν πραγματικά το ζητούμενο είναι η περιβαλλοντική προστασία και η πολιτιστική ανάδειξη του δύσμοιρου Πεντελικού. Και αυτό δε μπορεί να γίνει αν δεν τηρείται πιστά το Π.Δ. Προστασίας του Πεντελικού (ΦΕΚ 755/Δ/1988), που συνεπάγεται:

  • την άμεση ανάκληση των σχετικών αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση μαρμάρου και

  • την κατάργηση της σχετικής παραγράφου αδειοδότησης του Σ.Μ.Α. στο κοιμητήριο Μελισσίων (παρ. 1στ στο άρθρο 142 του Ν. 4759/2020)

Όπως λοιπόν έχουμε επισημάνει και κατά την αποχώρησή μας από την παρωδία της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των λατομείων, όλα τα υπόλοιπα είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς.


Comments


bottom of page