top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Ανακοίνωση υποψηφιότητας: "Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της"

Έγινε ενημέρωση: 25 Νοε 2022


Το πρωί της Κυριακής 20/11/2022, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ για όλους ανακοίνωσε ότι η ομάδα του θα είναι παρούσα στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2023 και ο ίδιος θα είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Πεντέλης.

Στην 45λεπτη ομιλία του, ο κ. Άγγελος Παλαιοδήμος έκανε μια αναδρομή στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της παράταξης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους λόγους της πρωτοβουλίας ίδρυσης και ύπαρξής της, στις αρχές και στο όραμά της. Αναφέρθηκε στη δικαίωση αυτής της πρωτοβουλίας μέσω του αποτελέσματος των εκλογών του 2019, το οποίο της έδωσε ρυθμιστικό ρόλο στη διοίκηση της πόλης και αποτέλεσε ένα μήνυμα που δόθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα μήνυμα ανανέωσης και συναίνεσης για να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα του Δήμου Πεντέλης.

Τόνισε εμφατικά ότι η απόφαση για τη συμμετοχή της παράταξης στη Διοίκηση του Δήμου με συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και κόκκινες γραμμές, λήφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των 72 συνυποψηφίων της παράταξης. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα πεπραγμένα της 20μηνης συμμετοχής στη Διοίκηση του Δήμου, στους λόγους της αποχώρησης από αυτήν, τον Μάιο του 2021, καθώς και στη μετέπειτα αντιπολιτευτική της πορεία.

Κάνοντας χρήση μιας ρήσης του Ευγένιου Ιονέσκο («Δεν είναι η απάντηση που μας διαφωτίζει, αλλά η ερώτηση.»), o επικεφαλής της παράταξης περιέγραψε, μέσα από μια σειρά ερωτημάτων, την τραγική κατάσταση που αυτή τη στιγμή επικρατεί στο Δήμο Πεντέλης και υπογράμμισε τις δύο αιτίες αυτής της κατάστασης.Επεσήμανε:

  • Από τη μια πλευρά, τη μακρόχρονη λειτουργία μιας κλειστής αυτοδιοικητικής ολιγαρχίας, η οποία κινείται άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο, έχοντας ως μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της επιβίωσης και των συμφερόντων της και απέχοντας από την υπηρέτηση των στόχων της κοινωνίας και της πόλης. “Είναι οι γνωστοί σε όλους μας Γκρούεζες, που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης.”

  • Από την άλλη πλευρά, ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει πραγματικό αυτοδιοίκητο. Στηλίτευσε επίσης τη συνήθη πρακτική της κεντρικής εξουσίας να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, χωρίς όμως να εξασφαλίζει του αντίστοιχους πόρους, καθιστώντας έτσι την αυτοδιοίκηση επαίτη της και δημιουργώντας μια πελατειακή σχέση δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν αυτοδιοικητικό DNA, ώστε να μπορούν με θάρρος να στέκονται απέναντι σε πολιτικές και νοοτροπίες που βλάπτουν τα συμφέροντα του θεσμού της αυτοδιοίκησης, του τόπου και των κατοίκων. “Έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την αυτοδιοίκηση ως φορέα αξιών, οραμάτων, ελπίδας και προοπτικής και να ξεκινήσουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Πρώτον, αγώνα για την ενεργοποίηση των πολιτών και δεύτερον, αγώνα μέσω συνεργασιών με αυτοδιοικητικούς άλλων δήμων για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση”, τόνισε.

Επιπλέον, ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας δεξαμενής σκέψης, ενός συλλογικού οργάνου, το οποίο θα έχει ως έργο του τη διατύπωση και επεξεργασία εναλλακτικών θέσεων και δράσεων, στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της προώθησης σύγχρονων καλών πρακτικών και της ευθυγράμμισής τους με το όραμα του συνδυασμού για μια πράσινη, έξυπνη και δημοκρατική πόλη για όλους, αλλά και της αλλαγής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Τοπική Διακυβέρνηση. “Για τη δημοτική μας παράταξη, δεξαμενή σκέψης αποτελεί η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού” ανέφερε, παρουσιάζοντας τα 15 μέλη τα οποία καταχειροκροτήθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Άγγελος Παλαιοδήμος απηύθυνε γενικό προσκλητήριο συστράτευσης προς άτομα και ομάδες παλιών και νέων αυτοδιοικητικών που ενστερνίζονται την ιδέα μιας πραγματικά ανεξάρτητης, ακομμάτιστης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης.

Έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος, δηλώνοντας προς τους παρευρισκόμενους ότι με τη σημερινή τους παρουσία αποδεικνύουν τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ “Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της”


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων Παναγιώτης Φυκίρης, ο πρώην αντιδήμαρχος και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων Κώστας Παπασπήλιος, η δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων Γωγώ Αθανασοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Γιάννης Φίλανδρος, ο τοπικός σύμβουλος Πεντέλης Ηλίας Αλεξόπουλος, ο πρόεδρο του Νεοπεντελικού Γιώργος Τσεβάς, οι πρώην πρόεδροι του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και πρώην δημοτικοί συμβούλοι Μελισσίων Χρύσα Ασμανίδου και Βασίλης Βλεσσίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» Παναγιώτης Γκατζόλης και Στέλιος Τσουκαλάς καθώς και ο ναύαρχος και πρώην αρχηγό Στόλου Κωνσταντίνος Μαζαράκης.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page