top of page

Τσότσολας Νικόλαος
"Όραμα, μελέτη, σχεδιασμός, δράση: ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για την Πεντέλη της επόμενης δεκαετίας"

Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1973. Από το 1978 περνούσα τα ξένοιαστα παιδικά καλοκαίρια μου στην Πεντέλη, όπου και  κατοικώ μόνιμα από το 1984. Είμαι παντρεμένος με τη δικηγόρο Σάσα Αντωνακάκη και έχουμε μια κόρη.

Το 1991 αποφοίτησα από το Λύκειο Μελισσίων και την ίδια χρονιά ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από όπου αποφοίτησα ως Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αποκτώντας Master of Science στην Επιχειρησιακή Έρευνα και σε διδακτορικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από όπου ανακηρύχτηκα διδάκτορας του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 90 ερευνητικές εργασίες και μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και σε επιμελημένους τόμους.

Είμαι Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Τομέα Διοικητικής Πληροφορικής & Επιστήμης Αποφάσεων, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επίσης, κατέχω τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη, Διοίκηση Λιμένων». Διδάσκω σε 4 Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ των οποίων και στο ΠΜΣ με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ», όπου διδάσκω το μάθημα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Πληροφοριακά Συστήματα και Επικοινωνία στο Δημόσιο Τομέα».

Είμαι μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων - DigiT-DSS Lab» και συνιδρυτής του «Ινστιτούτου Διοίκησης και Ανάπτυξης Λιμένων» που ανήκει στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Από το 1995 μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει στην υλοποίηση 34 ερευνητικών έργων, σε 12 εκ των οποίων ως Διευθυντής Έργου. Τα 2 τελευταία χρόνια μου έχουν εγκριθεί 6 ερευνητικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7.000.000 € σε ευρωπαϊκά και εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των logistics και της επιστήμης των αποφάσεων.

Ως μηχανικός και επιχειρησιακός ερευνητής έχω συνεργαστεί με πλήθος οργανισμών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Κύπρο, Δανία και Ιρλανδία. Το 2007 μαζί με 4 φίλους μηχανικούς, ένας εκ των οποίων ο σημερινός δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, ιδρύσαμε την Green Project AE, μια καινοτόμο εταιρεία με σημαντική δραστηριότητα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.  

 

Σήμερα, παράλληλα με την ακαδημαϊκή μου καριέρα, συνεργάζομαι ως σύμβουλος Έρευνας & Ανάπτυξης με 3 εξαιρετικά καινοτόμες Ελληνικές εταιρείες με διεθνή παρουσία στους τομείς  των ιατρικών συσκευών, των  Agro-logistics και του Internet of Things.

  

Είμαι συνιδρυτής της πλατφόρμας KalaΘos (www.kalathos.net), μιας  μοναδικής παγκοσμίως ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πλήρους και τεκμηριωμένης ιχνηλάτησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Είμαι μέλος του ΤΕΕ από το 2000 και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Το όραμά μου για την Πεντέλη είναι μια μεγάλη αλλαγή: ο μετασχηματισμός της σε ένα Δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βασικούς άξονες τα σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Γνωρίζω ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου δεν είναι καθόλου εύκολη, αν λάβουμε υπόψη τα πολύ σημαντικά προβλήματα του τόπου μας, αλλά είναι εφικτή. Απαιτεί πλάνο 10ετίας, ικανούς ανθρώπους, με πάθος και με κοινό όραμα, και φυσικά πολλή δουλειά. Δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και αξιοποιώντας την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου να συμβάλλω στην επίτευξη του στόχου αυτού. 

 

Νίκος Τσότσολας
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Τηλ. επικοινωνίας: 6932 101903
email: tsotsolas@hotmail.com

ΤΣΟΤΣΟΛΑΣ 02.jpg
bottom of page