Η παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων (4 Απριλίου) είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πάει λάθος σε αυτή την χώρα και σε αυτόν τον τομέα. Πως γίνεται τα ζώα συντροφιάς να αντιμετωπίζονται σαν “πρόσκαιρο παιχνίδι” και να καταλήγουν αδέσποτα στο δρόμο; Γιατί το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων να είναι όλο και συχνότερα βασικό θέμα στις ειδήσεις; Τι είναι αυτό που κάνει τον Έλληνα να μην λειτουργεί ως Ευρωπαίος απέναντι σε αυτά “τα πλάσματα που ποτέ δεν διώχθηκαν από το Παράδεισο” (όπως λέει και ο Κούντερα);
Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί πολλά χρήματα από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ευζωϊα και την προστασία των αδέσποτων ζώων. Έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλές αποσπασματικές πολιτικές που επαφίονται στις διαθέσεις της εκάστοτε κυβερνητικής, περιφερειακής και δημοτικής αρχής χωρίς να έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αναδεικνύει την παιδεία και το πολιτισμό μας. Είναι λοιπόν άλλο ένα ζήτημα που εξαρτάται από την παιδεία μας και εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε βάση. Η φιλοζωία θα κατακτηθεί από την εκπαίδευση τόσο από τη σχολική (εντάσσοντας την ακόμα και μέσα στα σχολικά αναλυτικά προγράμματα) όσο και από τη δια βίου (για τους μεγαλύτερους σε ηλικία).
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (σχολεία, φιλοζωικές οργανώσεις, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους κτλ) έχουν να δώσουν πολλά στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών μέσα από δράσεις για την εξάλειψη των φαινομένων της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς και της κακοποίησης τους. Και αυτό αποτελεί προτεραιότητα αλλά και προγραμματική μας δέσμευση ως επόμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πεντέλης που οραματίζεται μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ για όλους. Μιας Δημοτικής Αρχής που θα αποτελεί θεσμικό πυλώνα κοινωνικής ανάπτυξης, ευαισθητοποίησης και συμπερίληψης και θα είναι ανοιχτή σε διάλογο, σχόλια και προτάσεις για αυτά τα σημαντικά θέματα.
Comments