top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Πεντελικό ώρα μηδέν! Βουνό ή πάρκο πολλαπλών χρήσεων;Με διαδικασίες fast track, η δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης, σε αγαστή συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, χωρίς καμία θεσμικά απαιτούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με το δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης και τους δημότες, σχεδιάζει τη μετάλλαξη του Πεντελικού Όρους από βουνό σε ψυχαγωγικό πάρκο. Με βάση ένα σχέδιο (με τον μεγαλόσχημο τίτλο “masterplan”) που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με αρκετές παρατηρήσεις (ΑΔΑ:9ΡΨΡ4653Π4-ΤΧΦ), η κ.Κεχαγιά, ακολουθώντας άνωθεν εντολές, επιχειρεί να υλοποιήσει μια βιομηχανία αποσπασματικών “μελετών”, που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία του πολύπαθου βουνού μας.

Ο σκόπελος της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των τριών συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και των όμορων Δήμων επιχειρήθηκε να ξεπεραστεί με μέθοδο παράκαμψης - by-pass -, μέσω του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π). Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Π.Α.Π της 13ης Μαρτίου 2023, επιχειρήθηκε να ψηφιστεί μια προγραμματική σύμβαση 30 μελετών, ύψους 1.605.800,00€, εκ των οποίων οι 26 (ύψους 1.047.000,00€) εμφάνιζαν ως φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πεντέλης! Σε αυτή την προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος Πεντέλης ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ως αντισυμβαλλόμενος!! Με άλλα λόγια, επιχειρήθηκε παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, αφού ήταν σίγουρο πως μια τέτοια προγραμματική σύμβαση δεν θα είχε καμία τύχη σε συνεδρίαση του εν λόγω σώματος. Ευτυχώς, η άμεση ενημέρωση των μελών του Δ.Σ του Σ.Π.Α.Π. και η δια ζώσης προσωπικές παρεμβάσεις τόσο του επικεφαλής της παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 Άγγελου Παλαιοδήμου, όσο και άλλων ενεργών πολιτών οδήγησαν στην αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης της 24ης Μαρτίου 2023 για τη σχετική ενημέρωση επί του θέματος, οι μάσκες έπεσαν. Η κ. Κεχαγιά εμφανίστηκε ως εντολοδόχος πολιτικών επιλογών που πραγματοποιήθηκαν σε υπερτοπικά κέντρα διοίκησης, χωρίς προηγουμένως να έχουν αξιολογηθεί οι τοπικές ανάγκες και χωρίς η ίδια να έχει προηγουμένως ενημερώσει ούτε καν τα εναπομείναντα μέλη της διαλυμένης παράταξής της για το θέμα, όπως άλλωστε φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές:

  • που προωθούν αποσπασματικές μελέτες (οι περισσότερες στα ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ!!) για την κατασκευή διάσπαρτων έργων, στη λογική της υπερχείλισης του Πεντελικού όρους με περιοχές αστικών χρήσεων, στα πρότυπα μητροπολιτικού πάρκου

  • που αντιστρατεύονται την αποκατάσταση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, αφού δεν υπάρχει καμία ρητή δέσμευση για αποκατάσταση του τοπίου σε κατάσταση προ της περιόδου των εξορύξεων, καθώς και καμιά διαβεβαίωση για προσπάθεια επαναφοράς της χλωρίδας και πανίδας σε επίπεδο προ των πυρκαγιών.

Για την δημοτική παράταξη ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του Πεντελικού Όρους ως χώρου φυσικού κάλλους, προηγείται της όποιας “ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ” (στην πραγματικότητα ‘αστικής επέκτασης’) η οποία θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο πολύπαθο βουνό. Για εμάς, προαπαιτούμενα του οποιουδήποτε σχεδιασμού ανάδειξης είναι:

  1. η απαρέγκλιτη εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων α) Προστασίας του Πεντελικού Όρους (ΦΕΚ 755/Δ/1988) και β) Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου (ΦΕΚ 659/Δ/1995)

  2. η εκπόνηση Ειδικού Τοπικού Χωρικού (Πολεοδομικού) Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.), το οποίο θα σέβεται τη φύση του ορεινού όγκου του Πεντελικού, θα αποκλείει οποιοδήποτε σφετερισμό του δημόσιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος και θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από δεόντως αιτιολογημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), κάτι το οποίο επισημαίνεται και από τη σχετική έγκριση του δήθεν “masterplan” από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΑΔΑ:9ΡΨΡ4653Π4-ΤΧΦ).

Με τις παραπάνω δεσμεύσεις, η παράταξή μας απέρριψε συλλήβδην τα σχέδια παραμόρφωσης του φυσικού τοπίου της περιοχής μας και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του masterplan, το οποίο θα επανέλθει προς λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το τι ακριβώς θέλουμε να γίνει στο πολύπαθο βουνό μας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων ή απομακρυσμένων υπερτοπικών κέντρων διοίκησης, που εξυπηρετούνται από τη Δήμαρχο Πεντέλης με στόχο τη μετατροπή του σε πάρκο πολλαπλών χρήσεων, αλλά προϊόν δημόσιας δημοκρατικής διαβούλευσης τόσο μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που συνορεύουν με αυτό όσο και με τους δημότες τους. Περαιτέρω δε κάθε απόφαση για το βουνό μας θα πρέπει να διασφαλίζει πρωτευόντως τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα και προσανατολισμό του, ώστε να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα υγιές φυσικό οικοσύστημα για όλους μας σήμερα και στο μέλλον.


Υ.Γ.: Οι “καλές προθέσεις” της κ. Κεχαγιά δεν μας πείθουν, όπως δεν μας έπεισαν ούτε στην περίπτωση της δημιουργίας και της παράνομης αδειοδότησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), εντός μιας περιοχής που προστατεύεται και από τα δυο Προεδρικά Διατάγματα. Άλλωστε, “ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις”.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page