top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Ακέφαλη η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πεντέλης


Δύο σχεδόν μήνες μετά από τη συνταξιοδότηση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, κ. Ιωάννη Ξανθάκου (28/04/2023), αλλά και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (01/05/2023), η δημοτική αρχή συνεχίζει να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Εν μέσω θέρους και προεκλογικής περιόδου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την εμφάνιση πυρκαγιών) δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί της κ. Κεχαγιά, αφού αφήνει ακέφαλη την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πεντέλης τόσο σε διοικητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Έτσι λοιπόν, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς προϊστάμενο, αφού ακόμα αναζητείται ο δημοτικός υπάλληλος που θα αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα. Ταυτόχρονα, ούτε λόγος να γίνεται για τον ορισμό αρμόδιου Αντιδημάρχου, αφού η συγκεκριμένη θέση έχει αποδειχθεί ηλεκτρική καρέκλα μετά από τις παραιτήσεις του Βλάσση Σιώμου, του Κώστα Καλλιανιώτη και της Νατάσας Κοσμοπούλου.

Ως συνέπεια των παραπάνω, πάρα πολλά ιδιωτικά οικόπεδα και δημοτικοί χώροι παραμένουν ακαθάριστοι, δύο μήνες μετά την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας (30/04/2023) και παρά τα όσα ο νόμος ορίζει η υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη. Ταυτόχρονα, το Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών “ΙΟΛΑΟΣ” του Δήμου Πεντέλης παραμένει κενό γράμμα, αφού για τρίτη χρονιά δεν έχει επικαιροποιηθεί. Επίσης, εκατό μόλις μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, η δημοτική αρχή αποφασίζει τη μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων του Εθελοντικού Κλιμακίου, από τις κατασκηνώσεις της Νέας Πεντέλης σε κτίριο του περιβάλλοντα χώρου του ΝΙΕΝ. Φυσικά, κανένας λόγος δε γίνεται για αύξηση κονδυλίων που αφορούν στην εκπλήρωση των σκοπών της πολιτικής προστασίας και διάθεση εξοπλισμού και αναλώσιμων στο Εθελοντικό Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας και στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Για τη διοίκηση της κ. Κεχαγιά, υπάρχουν λεφτά μόνο για σπάταλες απευθείας αναθέσεις (βλέπε 285 απευθείας αναθέσεις - 3.000.000 €) και για πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσω ιδιωτών (βλέπε 310.000€ για φιέστες). Για την πολιτική προστασία αρκούν τα 1.849,90€ του εράνου που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού (ΑΔΑ: ΨΥ9ΙΩΞ3-5ΕΣ), με εισπράκτορες τους ειδικούς συμβούλους της κ. Κεχαγιά!!

Για την δημοτική μας παράταξη, η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας. Με βάση τη γνώση και την εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού του συνδυασμού μας, δεσμευόμαστε ότι, ως επόμενη δημοτική αρχή, θα φροντίσουμε ώστε να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για την επαρκή θωράκιση και ενδυνάμωση των λειτουργιών της πολιτικής προστασίας στο Δήμο Πεντέλης, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω:

 1. Άμεση πλήρωση της κενής θέσης Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, με δημοτικό σύμβουλο εγνωσμένης εμπειρίας στο αντικείμενο.

 2. Στελέχωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Φυσικών Καταστροφών του Δήμου Πεντέλης.

 3. Διαβούλευση, επικαιροποίηση και άμεση ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο των παρακάτων σχεδίων:

  1. Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών “ΙΟΛΑΟΣ”

  2. Σχέδιο Αντιμετώπισης Αναγκών Χιονοπτώσεων και Παγετού “ΒΟΡΕΑΣ”

  3. Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών “Εγκέλαδος 2”

 4. Αύξηση των κονδυλίων για την εκπλήρωση των σκοπών της πολιτικής προστασίας και διάθεση εξοπλισμού και αναλώσιμων στο Εθελοντικό Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας και στο Πυροσβεστικό Εθελοντικό Κλιμάκιο.

 5. Αύξηση των ενεργών μελών του Εθελοντικού Κλιμακίου σε τουλάχιστον 250.

 6. Διαρκής εκπαίδευση των υπηρεσιακών στελεχών, των δημοτικών υπαλλήλων και των εθελοντών.

コメント


bottom of page