top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Το Πεντελικό εκπέμπει SOS! Λέμε ΟΧΙ στο επιχειρούμενο νέο ξεκοίλιασμα του!

Ολοκληρώθηκε, πριν λίγες μέρες (25/02/2022), το παζλ της καλοστημένης εγκληματικής ενέργειας κατά του Πεντελικού, με την έκδοση της πέμπτης (!) κατά σειρά απόφασης άδειας έρευνας για λατομική εκμετάλλευση (ΑΔΑ:926ΝΟΡ1Κ-ΛΥ1), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Ε. Είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις σχετικές άδειες πριν περίπου ένα χρόνο (ΑΔΑ: 9439ΟΡ1Κ-ΑΣΗ, ΨΘΩ3ΟΡ1Κ-52Ρ, 60ΡΨΟΡ1Κ-ΦΞ4, ΩΘ02ΟΡ1Κ-Γ6Υ).

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά το χειρότερο σενάριο. Μία έκταση, που προσεγγίζει τα 1000 στρέμματα, κατατμήθηκε σε πέντε μικρότερους χώρους προκειμένου να κατέβει κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Παρά τα παχιά λόγια και τις σχετικές διαβεβαιώσεις από υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές αρχές (μεταξύ των οποίων η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς) για την προστασία και την ανάπλαση του Πεντελικού όρους, η μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος από την κεντρική εξουσία (βλέπε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) αλλά και η υποβάθμισή του από την αυτοδιοίκηση (βλέπε Δήμος Πεντέλης) οδηγούν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Δέκα μήνες πριν, γίναμε μάντεις κακών όταν είχαμε τονίσει ότι οι ευαισθησίες της διοίκησης της κ. Κεχαγιά για το Πεντελικό δεν μπορούν να εκδηλώνονται ala carte. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η νομοθετική ρύθμιση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο νεκροταφείο Μελισσίων καταστρατηγεί το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού (ΦΕΚ 755/Δ/1988) και ανοίγει την πόρτα για ανάλογα εγκλήματα, όπως αυτό της αδειοδότησης λατομικών ερευνών. Σήμερα, η ίδια η κ. Κεχαγιά, με περίσσιο θράσος, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί και προσπαθεί να μας καθησυχάσει επικαλούμενη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα!!

Η ανησυχία όμως όλων των κατοίκων πέριξ του Πεντελικού είναι μεγάλη. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν δείχνουν καμία ευαισθησία για το περιβάλλον και με την ανοχή της κυβέρνησης, των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και την αφωνία και υποβάθμιση του θέματος από κάποιους δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πεντέλης, ετοιμάζουν με λεπτομέρεια τα επόμενα βήματά τους.

Παρά τις εξαγγελίες της κ. Κεχαγιά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Διονύσου πραγματοποίησε ήδη κατείγουσα συνεδρίαση για το θέμα, στις 04/03/2022. Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ το Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα:

  1. Απολογισμός δράσεων και ενεργειών του Δήμου Πεντέλης για την αποτροπή της ίδρυσης και λειτουργίας νέων λατομείων στο Πεντελικό Όρος.

  2. Λήψη νέων αποφάσεων για σχετικές δράσεις και ενέργειες προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι συμπολίτες μας πρέπει να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθούμε δυναμικά απέναντι σε οποιονδήποτε συμπράξει με τη στάση του σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στο πολύπαθο βουνό. Λέμε ΟΧΙ στο επιχειρούμενο νέο ξεκοίλιασμα του Πεντελικού όρους.

1 Comment


Πάρης Ελευθεριάδης
Πάρης Ελευθεριάδης
Mar 09, 2022

Η Ομάδα μας, όπως και στο παρελθόν, έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε κάθε απόπειρα εξόρυξης μαρμάρων από το Πεντελικό. Με λύπη και αγανάκτηση βλέπουμε τις συνεχείς χορηγήσεις αδειών , σε διάφορους φίλα προσκείμενους προς την κυβέρνηση, επιχειρηματίες.

Το ρημαγμένο για χρόνια αυτό βουνό, από δασικές πυρκαγιές και λατομεία, πρέπει κάποτε να θωρακισθεί νομικά, έτσι που να μην μπορεί καμιά κυβέρνηση να το λεηλατεί. Προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή, αντί να στέκεται αδρανής στις ορέξεις των λατομείων και στις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης , να αναλάβει πρωτοβουλίες ,ώστε το Πεντελικό όρος να χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός ή Εθνικό Πάρκο, προστατευόμενο από τους κατά καιρούς επιτήδειους, ως βουνό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους . Το Πεντελικό μπορεί να αναπλασθεί κατάλληλα και να αναπτυχθούν σ΄αυτό ήπ…

Like
bottom of page