top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Δ. Κεχαγιά και Φ. Μαρκαντώνη αποκλειστικά υπεύθυνες για τη μη λειτουργία των ΚΔΑΠ μέχρι σήμερα.Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - Κ.Δ.Α.Π. (για παιδιά 5-12 ετών) αποτελεί έναν πολύ σημαντικό θεσμό που λειτούργησε για πολλά χρόνια στο Δήμο μας, σε δύο αίθουσες του Κοινωνικού Κέντρου Μελισσίων (Σκιάθου 5 Μελίσσια). Το συγκεκριμένο κέντρο είχε δυναμικότητα 30 παιδιών και οι θέσεις του καλύπτονταν άμεσα από ωφελούμενους του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής”. Με άλλα λόγια, τα παιδιά απασχολούνταν δωρεάν στο ΚΔΑΠ, για το χρονικό διάστημα 01/09 μέχρι 31/07, και ο Δήμος επιχορηγούνταν ετησίως από την ΕΕΤΑΑ (μέσω voucher) με το ποσό των 39.000€ περίπου (30 Χ 1300€/παιδί).

Όπως ήταν φυσικό, μόνο η συγκεκριμένη δομή δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός Δήμου με μαθητικό πληθυσμό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (5-12 ετών) άνω των 1600 μαθητών. Από την αρχή της συνεργασίας μας με την παράταξη της κ. Κεχαγιά, ο συνδυασμός ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ προώθησε το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας τριών ΚΔΑΠ, μέσα σε σχολικούς χώρους και στις τρεις δημοτικές κοινότητες της πόλης. Προς αυτή την κατεύθυνση, με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας, το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε στις 09/10/2020 τον Κανονισμό Λειτουργίας τριών (3) Κ.Δ.Α.Π. στο Δήμο Πεντέλης (ΑΔΑ: ΨΕ86ΩΞ3-9ΡΩ). Με τη σημαντική συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πεντέλης και του, τότε Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και επικεφαλής της παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, κ. Άγγελου Παλαιοδήμου καταφέραμε, στις 30/12/2020, να πάρουμε άδειες ίδρυσης και λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής για:

Με απλά λόγια, 208 παιδιά του Δήμου Πεντέλης θα μπορούν να απασχοληθούν στα ΚΔΑΠ, (αυξάνοντας τον σχετικό αριθμό κατά 178 παιδιά)! Από τότε και έπειτα, ήταν συνεχείς οι οχλήσεις μας προς την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για την λειτουργία των ΚΔΑΠ κ. Μαρκαντώνη, αλλά και την κ. Κεχαγιά, για τις άμεσες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν μέχρι την 01/09/2021 (έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022). Πιο συγκεκριμένα, ζητήσαμε κατ΄επανάληψη:

  1. Να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση περί συνδρομής στα ΚΔΑΠ του Δήμου Πεντέλης, για την απασχόληση παιδιών που δεν θα λάβουν voucher από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” της ΕΕΤΑΑ.

  2. Να αναμορφωθούν οι σχετικοί κωδικοί εξόδων στον Προϋπολογισμό 2021, ώστε να προβλεφθεί ποσό για τα έξοδα λειτουργίας των ΚΔΑΠ (πρόσληψη προσωπικού και λοιπά λειτουργικά έξοδα).

  3. Να ενταθεί η προσπάθεια, μέσω της σχετικής διάχυσης πληροφορίας, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” της ΕΕΤΑΑ μεγαλύτερος αριθμός ωφελουμένων συμπολιτών μας, που θα είχε ως αποτέλεσμα και περισσότερα έσοδα για το Δήμο μας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης (16/09/2021) και μετά από σχετικές ερωτήσεις του επικεφαλής της παράταξής μας κ. Άγγελου Παλαιοδήμου, η κ. Μαρκαντώνη παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια πρόσληψης προσωπικού, με συνέπεια τα ΚΔΑΠ να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία τους (ενώ όφειλαν να έχουν ξεκινήσει 01/09/2021) και ως εκ τούτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί κανένα από τα 31 (μόλις!!) vouchers των ωφελουμένων του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” της ΕΕΤΑΑ. Με άλλα λόγια, η κ. Μαρκαντώνη παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τη λειτουργία των αδειοδοτημένων ΚΔΑΠ του Δήμου μας, ενώ παράλληλα, το ταμείο του Δήμου απώλεσε ως έσοδο, μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, ποσό της τάξης των 3500€, για τα 31 vouchers που δεν ενεργοποιήθηκαν (και φυσικά το ίδιο θα συμβεί και το μήνα Οκτώβριο). Η παραίτηση της κ. Μαρκαντώνη από τη θέση της υπεύθυνης του προγράμματος «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών-ΚΔΑΠ”, στις 29/09/2021 (ΑΔΑ: ΨΩ9ΠΩΞ3-4ΔΙ), μόνο ως πράξη ανάληψης της σχετικής ευθύνης μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η Διοίκηση του Δήμου Πεντέλης και η κ. Κεχαγιά προσωπικά, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για το εν λόγω θέμα, προχώρησε στις 12/10/2021 σε δύο δίμηνες προσλήψεις καθηγητών (ΑΔΑ: 6ΞΞΓΩΞ3-72Ε) για ΚΔΑΠ με άδειες λειτουργίας για 208 παιδιά!!!! Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού δεν είχαν προβλεφθεί σχετικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό του 2021. Κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ μετά την παρέλευση του διμήνου δηλαδή μέχρι το τέλος του σχολικού έτους (Ιούλιος 2022).

Καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας με την παράταξη της κ. Κεχαγιά, βάλαμε πλάτη τόσο για να υπάρξει κυβερνησιμότητα στο δήμο όσο και για να προσφέρουμε τις ιδέες, την γνώση και την εμπειρία μας. Ως παράταξη με μεγάλη ευαισθησία σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα, προωθήσαμε τη λειτουργία τριών μεγάλων ΚΔΑΠ, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της πόλης μας. Δυστυχώς, μετά τον τερματισμό της συνεργασίας μας (Μάιος 2021), η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι λειτουργεί πρόχειρα, χωρίς πυξίδα και προγραμματισμό, σε πολύ σημαντικά θέματα. Ευελπιστούμε ότι ο νέος υπεύθυνος των ΚΔΑΠ, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Τσουχνικάς, θα φανεί καλύτερος της προκατόχου του.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page