top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Το Αναρρωτήριο Πεντέλης εκπέμπει SOS

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιαν 2023Την Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού - Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ) επισκέφθηκε κλιμάκιο μελών του συνδυασμού μας ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, με σκοπό να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κρατική δομή πρόνοιας, η οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 29 βρέφη και νήπια ηλικίας έως 6 ετών. Τα παιδιά της δομής είτε δεν διαθέτουν οικογενειακό περιβάλλον, είτε ζούσαν σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, είτε βρίσκονταν σε κίνδυνο, είτε βίωσαν εγκατάλειψη ή παραμέληση ή κακοποίηση, είτε η οικογένεια τους τελούσε σε αδυναμία-κρίση αναφορικά προς τη φροντίδα τους.

Στην δίωρη συνάντηση μας με τα στελέχη της δομής κυρίες Κ. Ζαλπαρίνη και Σ. Ράπτη, επισημάνθηκαν τα τεράστια προβλήματα στις κρατικές δομές αυτού του είδους, όπως η υποστελέχωσή τους, η οποία κάθε χρόνο εντείνεται, η ελλιπής συντήρηση των κτιριακών υποδομών και η απουσία κρίσιμων ειδικοτήτων. Ως ενδεικτικό στοιχείο της υφιστάμενης κατάστασης αναφέρθηκε ότι η παιδίατρος, η οποία είναι εξωτερική συνεργάτης και δεν ανήκει στο τακτικό δυναμικό της δομής, είναι παρούσα μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα! Καταδείχθηκε επίσης η απουσία του Δήμου Πεντέλης από την επίλυση ακόμα και των πιο στοιχειωδών προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στην περσινή κακοκαιρία (“ΕΛΠΙΔΑ”) η δομή παρέμεινε αποκλεισμένη επί 3 ημέρες και το προσωπικό της λειτούργησε τότε με αδιάλειπτη παρουσία σε επτά συνεχόμενες βάρδιες!!!

Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού, που φιλοξενείται στο κτίριο του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (το οποίο έχει ιδρυθεί από το 1937) υλοποιεί κυρίως προγράμματα υιοθεσίας παιδιών και ανάδοχης φροντίδας και έχει αξιοποιήσει το ήμισυ των διαθέσιμων κτιριακών υποδομών. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί διαθέσιμοι και ανεκμετάλλευτοι χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν είτε να αξιοποιηθούν από τη Μονάδα Φροντίδας Παιδιού παρέχοντας υπηρεσίες σε ακόμα περισσότερα παιδιά, είτε να λειτουργήσουν και επιπρόσθετες Κρατικές Μονάδες Κοινωνικής Πρόνοιας προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο. Ως προς τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται, διευκρινίζεται ότι οι θετοί γονείς αναλαμβάνουν τη δια βίου ανατροφή των παιδιών που υιοθετούν, ενώ οι ανάδοχοι γονείς υποστηρίζονται στο έργο τους από το Αναρρωτήριο, λαμβάνοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και οικονομική ενίσχυση. Ο χρόνος παραμονής των παιδιών με τις ανάδοχες οικογένειες διαφέρει ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εκφραστεί η δέουσα πολιτική βούληση από την κεντρική εξουσία, προκειμένου να ενισχυθούν τέτοιου είδους υγιείς κρατικές μονάδες υποστήριξης παιδιών, και παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς τομείς.

Από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε ότι θα επικοινωνήσουμε τα προβλήματα υποστελέχωσης και συντήρησης των υποδομών στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, θα συνεισφέρουμε στον εθελοντικό τομέα μέσα από υπηρεσίες που θα προσφερθούν από μέλη μας (μουσικοκινητική αγωγή, δημιουργική απασχόληση κτλ) και επιπλέον θα προωθήσουμε τα θέματα του Αναρρωτηρίου που εξαρτώνται από την ανταπόκριση και λειτουργία της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της. Παράλληλα ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις αρχές Φεβρουαρίου 2023, ώστε στη νέα συνάντηση να παραβρίσκονται ο Διευθυντής της δομής κ. Σπ. Καραγκούνης καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής κ. Ι. Λιβανός.

Το κλιμάκιο ως ελάχιστο δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας των μελών του συνδυασμού ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, παρέδωσε 40 δωροεπιταγές των 10€ για την αγορά σχολικών ειδών και υλικών δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων. Τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και Υποψήφιο Δήμαρχο Πεντέλης κ. Άγγελο Παλαιοδήμο συνόδευσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Π. Κρανιώτης και τα στελέχη της παράταξης Α. Σαραντάρης, Κ. Χριστόπουλος, Γ. Λάλος, Η. Μυλωνάς, Μ. Τσικούρα, Δ. Λαδογιάννη - Χαϊκάλη, Γ. Τσόγκας.Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page