top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Πρόωροι και προεκλογικοί οι πανηγυρισμοί για το δάσος ΠαπαδημητρίουΗ ακρωτηριασμένη διοίκηση της κ. Κεχαγιά μετά το φιάσκο του προεκλογικού φυλλαδίου “Απολογισμός Έργου που κανείς δεν έχει δει”, συνεχίζει να παραπληροφορεί ότι δήθεν έλυσε το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης ανακοινώνοντας διθυραμβικά ότι διέσωσε το δάσος Παπαδημητρίου επειδή ως δημοτική αρχή παραστάθηκε στη δίκη για το προσδιορισμό οριστικής τιμής της απαλλοτρίωσης. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική αφού:

  1. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δασικό χαρακτήρα της έκτασης δεδομένου ότι αυτός προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα της 11/06/2007 (ΦΕΚ 290/Α.Α.Π/06-07-2007) το οποίο ήταν το αποτέλεσμα ενός δωδεκαετούς (από το 1995) αγώνα όλων ανεξαιρέτως των διοικήσεων του τότε Δήμου Μελισσίων και του Μελισσιώτικου λαού.

  2. Στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί κατ΄ επανάληψη να οριστεί τιμή μονάδος αποζημίωσης για τις απαλλοτριούμενες δασικές εκτάσεις στο πρώην νοσοκομείο Παπαδημητρίου. Οι παραπάνω αιτήσεις δεν είχαν τύχη, αφού με τα ισχύοντα τότε, προϋπόθεση του παραδεκτού της αίτησης ήταν η ύπαρξη και προσκόμιση στο Δικαστήριο, πράξης αναλογισμού αποζημιώσεων.

  3. Το ότι η υπόθεση απαλλοτρίωσης της έκτασης του Δάσους Παπαδημητρίου από το Δήμο Πεντέλης παρέμεινε ζωντανή επί 10 χρόνια (2011-2019) είναι αποτέλεσμα των 15 και πλέον κερδισμένων δικαστικών αποφάσεων που προήλθαν από την αγαστή συνεργασία του δικηγόρου Αθ. Τσιούμα και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Πεντέλης κ. Γ. Ξανθάκου επί δημαρχίας του Δ. Στεργίου - Καψάλη. Σημειωτέον ότι η κ. Κεχαγιά ως μέλος της οικονομικής επιτροπής (2014-2019) πάντοτε καταψήφιζε ή δήλωνε παρούσα στις σχετικές εισηγήσεις ανάθεσης των υποθέσεων.

  4. Με την τροποποίηση του σχετικού νόμου και συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 21, παρ. 9, του Ν. 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23.7.2021), πλέον δεν απαιτείται η σύνταξη πράξης αναλογισμού για την εφαρμογή των σχεδίων πόλης στις χαρακτηριζόμενες ως «κοινόχρηστοι χώροι – άλση» εκτάσεις, αφού άλλωστε κατά την ίδια διάταξη, υπόχρεος της καταβολής των αποζημιώσεων είναι ο οικείος Δήμος. Φυσικά η συγκεκριμένη διάταξη αφορούσε αντίστοιχες περιπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο την περίπτωση του Δάσους Παπαδημητρίου.

  5. Με την αξιοποίηση της παραπάνω διάταξης η δημοτική αρχή είχε να επιλέξει ανάμεσα στον προσδιορισμό ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ή ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ τιμής μονάδος για τη απαλλοτρίωση του χώρου. Με την Απόφαση Δημάρχου 28/17-01-2023 (ΑΔΑ: Ψ2Δ1ΩΞ3-Σ9Ψ) ανατέθηκε σε δικηγόρο η κατάθεση αίτησης στο Εφετείο Αθηνών για τον απευθείας προσδιορισμό της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ αποζημίωσης για τις απαλλοτριούμενες δασικές εκτάσεις στο πρώην νοσοκομείο Παπαδημητρίου. Υπόψιν ότι η επιλογή του προσδιορισμού της ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ τιμής μονάδος επιδέχεται έφεσης (δηλαδή περαιτέρω δικαστική διαπραγμάτευση στην περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι τέτοια που το ποσό της αποζημίωσης θα είναι υπέρογκο για Δήμο). Αντιστρόφως η απόφαση προσδιορισμού ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ τιμής μονάδος είναι τελεσίδικη (δεν επιδέχεται δηλαδή νέας διαπραγμάτευσης)!

  6. Η απόφαση του δικαστηρίου για τον προσδιορισμό της οριστικής τιμής της απαλλοτρίωσης αναμένεται μετά από αρκετούς μήνες. Μέχρι τότε οι όποιοι πρόωροι πανηγυρισμοί είναι μόνο για προεκλογική εκμετάλλευση. Ευελπιστούμε ότι η απόφαση προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδος θα είναι συμφέρουσα για το Δήμο. Δεν θέλουμε ούτε καν να φανταστούμε την αντίθετη περίπτωση αφού η σχετική απόφαση δεν θα μπορεί να ανατραπεί και θα βάλει σε περιπέτειες τον ήδη οικονομικά επιβαρυμένο Δήμο μας!

  7. Μετά την εκδίκαση της οριστικής τιμής μονάδος, θα ακολουθήσει δικαστήριο για την αναγνώριση των δικαιούχων της αποζημίωσης. Υπενθυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται από την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 255/2012 (ΑΔΑ: Β43ΛΩΞ3-ΒΩΠ) σύμφωνα με την οποία κατά την διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχου ο Δήµος Πεντέλης θα προσβάλει το ιδιοκτησιακό δικαίωµα των φεροµένων ιδιοκτητών διεκδικώντας οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό δικαίωµα του ανήκει. Για το παραπάνω δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα στη διθυραμβική δήλωση της κ. Κεχαγιά.


Καλούμε την κ. Κεχαγιά αντί να πανηγυρίζει πρόωρα χωρίς ακόμα να γνωρίζει το πραγματικό κόστος της απόκτησης του Δάσους Παπαδημητρίου, να φροντίσει για την τάξη και την ασφάλεια του δασικού χώρου Παπαδημητρίου - ΝΙΕΝ - Εξοχών χωροφυλακής. Τα κτίρια - κουφάρια των δύο νοσοκομείων αποτελούν παγίδες ατυχημάτων για δεκάδες πολίτες που τα επισκέπτονται καθημερινά ενώ τα βράδια είναι γνωστό τοις πάσι ότι μετατρέπονται σε στέκια ανομίας σκορπίζοντας το φόβο στους κατοίκους που συνορεύουν με το δάσος. Η εν λόγω δασική έκταση των 200 στρεμμάτων αποτελεί πυριτιδαποθήκη στο κέντρο της πόλης μας αφού μετά τη ΜΗΔΕΙΑ και την ΕΛΠΙΔΑ δεκάδες σπασμένα και ξερά δέντρα δεν έχουν καθαριστεί. Και το καλοκαίρι είναι εμπρός μας …


Υ.Γ. Το ότι η κ. Κεχαγιά φρόντισε να εξαπολύσει βέλη προς την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Πεντέλης (για δεκαετή αδράνεια) και προς την προηγούμενη κυβέρνηση για ένα θέμα που διαχρονικά ένωνε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικών και κομματικών επιλογών αποδεικνύει πως παρά την ηλικία της είναι οπαδός αναχρονιστικών αντιλήψεων και πρακτικών που εκφράζουν την αυτοδιοίκηση του χθες.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

1 hozzászólás


KAES KAES
KAES KAES
2023. ápr. 11.

Ακόμα ασχολείστε με καμμένα χαρτιά!

Kedvelés
bottom of page