Από το 2011, με το σχέδιο Καλλικράτης, τρεις πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι (Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Πεντέλης) με πολλές πολεοδομικές ιδιαιτερότητες συνενώθηκαν και δημιούργησαν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης. Η ύπαρξη διαφορετικών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) στα Μελίσσια και τη Νέα Πεντέλη, αλλά και η έλλειψη Γ.Π.Σ. στη Δ.Κ. Πεντέλης συνέχιζαν επί πολλά χρόνια να ταλαιπωρούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό αφού δεν αντιμετώπιζαν το Δήμο μας ως μία ενιαία περιοχή, αλλά ως άθροισμα τριών ξεχωριστών επιμέρους κοινοτήτων με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς.
Τα τοπικά χωρικά σχέδια που νομοθετήθηκαν με το Ν. 4447/2016 καλύπτουν το σύνολο της έκτασης ενός Δήμου και αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται τα πρότυπα χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης της περιοχής, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός Δήμου - πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. Με την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προέβη σε σχετικό διαγωνισμό με προϋπολογισμό 558.000,00€ για την επιλογή αναδόχου με σκοπό τη σύνταξη του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του Δήμου Πεντέλης.
Μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τη δημοτική αρχή στο να παρουσιάσει την έναρξη και προβολή της συγκεκριμένης διαδικασίας (στις 10/04/2023) ΠΡΙΝ ακόμα υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία των μελετητών! Κατά την εκδήλωση παρουσίασης της διαδικασίας, σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ προς τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη για το ποιο θεωρείται το σημείο μηδέν και αφετηρία της εν λόγω διαδικασίας, ο ίδιος ο γ.γ. παραδέχτηκε ότι η σύμβαση βρίσκεται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν έχει ακόμα υπογραφεί!!
Πολλά όμως ερωτηματικά δημιουργήθηκαν και για το πολεοδομικό καθεστώς του Πεντελικού όρους, καθώς σε επόμενη ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης για το αν προτίθεται το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τον ορεινό όγκο του Πεντελικού, με δεδομένο ότι η σχετική έκτασή του διαμοιράζεται μεταξύ πολλών Ο.Τ.Α. (Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου, Μαραθώνος, Ραφήνας - Πικερμίου, Παλλήνης), ο γ.γ. απάντησε ότι το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση επικαιροποίησης του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού Όρους (ΦΕΚ 755/ Δ/ 1988)!! Έχοντας κατά νου και το masterplan του Πεντελικού το οποίο προβλέπει φαραωνικά έργα, η απάντηση αυτή δεν ήταν κάτι που θέλαμε να ακούσουμε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο γ.γ. και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αν και η σύνταξη ενιαίου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του Δήμου Πεντέλης είναι απολύτως απαραίτητη για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης μας, οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Είναι κρίμα που για ακόμα μια φορά μια ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία που από τη φύση της χρειάζεται ενημέρωση, διαβούλευση και συναινέσεις, οργανώθηκε πρόχειρα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας αλλά και βιαστικά προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς, χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τους αναδόχους.
Η βασική κατεύθυνση για τη σύνταξη του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του Δήμου Πεντέλης πρέπει να είναι η ένωση της πόλης και η αντιμετώπισή της ως ενιαίο βιώσιμο τοπικό σύνολο. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις τρεις δημοτικές κοινότητες (Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Πεντέλης) να επιλύσουν εν μέρει χρόνιες πολεοδομικές εκκρεμότητες αλλά και να δημιουργηθεί το πολεοδομικό υπόβαθρο μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που θα βοηθήσει στο πολεοδομικό σχεδιασμό του σύγχρονου Δήμου μας ως μία ενότητα.
Τα Προεδρικά Διατάγματα α) Προστασίας του Πεντελικού Όρους (ΦΕΚ 755/Δ/1988) β) Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου (ΦΕΚ 659/Δ/1995) καθώς και οποιαδήποτε άλλα κατά τόπους νομοθετήματα προστασίας του περιβάλλοντος είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα.
Η διαβούλευση με τους πολίτες αλλά και η συμμετοχική διαδικασία των φορέων και των εμπειρογνωμόνων της πόλης μας πρέπει είναι η μεγαλύτερη δυνατή σε όλα τα στάδια της μελέτης.
Με βάση τα παραπάνω ως δημοτική παράταξη θα σταθούμε αρωγοί και θα είμαστε παρόντες σε όλα τα στάδια της μελέτης μέχρι και το τέλος του 2025 οπότε και υπολογίζεται η παράδοση της.
Comments